Met de nieuwe samenwerkwijze is in 2019 gestart in Cuijk. In 2020 is de werkwijze verder uitgerold in Grave, Mill en Sint Hubert. De kennis en geleerde lessen uit Cuijk zijn in Grave en Mill meegenomen. Begin 2020 is Antoinet Wijnakker in haar rol als kwartiermaker aan de slag gegaan in Grave en Mill om ook daar met de samenwerkwijze te gaan oefenen.
De tweewekelijkse leersessies zijn fysiek gestart. Door COVID-19 zijn de fysieke leersessies snel gewisseld naar digitale bijeenkomsten. Dit bracht wel enige vertraging in het project. Deelnemers moesten elkaar nog leren kennen en iedereen moest wennen aan de nieuwe middelen en dat in de omwenteling die we beogen.
De bekende sociale kernteams moesten in hun overgang naar Blikveld360 verbreden in het aantal deelnemers en organisaties. Dat is niet altijd even gemakkelijk gegaan en doordat je elkaar niet goed hebt kunnen leren kennen, is de aanwezigheid van iedere deelnemer en iedere organisatie wel een wens die in de leersessies naar voren is gekomen. Het werken met de samenwerkwijze wordt nog niet door iedereen gedaan, maar naarmate het jaar vordert neemt het enthousiasme toe.
Lessen
– Zorg dat de start écht wordt vormgegeven met de uitvoerende professionals. Neem de tijd om de opgave met elkaar door te spreken en geef collega’s de ruimte om te wennen aan de samenwerkwijze.
– Focus als programmateam op het ‘voordoen’ en investeer in het persoonlijke gesprek met de professionals om hen mee te nemen in de opgave.